HTML

Cserépkályha és tömegkályha építés

Cserépkályha és tömegkályha építés, csempekályha, cserépkályha fűtés, fűtési tanácsok, fatüzelés, cserépkályha ajtó, kályhamester, kályhás, samottozás, cserépkályha átépítés, kályha javítás, kandalló, kemence használata. Célom eloszlatni a tévképzeteket a kályhákról, kandallókról, fűtési módokról.

Linkajánló

Bemutatkozás - Uhrinyi László cserépkályhaépítő

2011.07.02. 19:34 :: Ulaci

Kedves Érdeklődő!

 

A cserépkályha egyszer csak "lett". Fejlődéstörténetét nem tudják a szakemberek olyan pontosan levezetni, mint pl. a világításét. A XI. századtól kezdve vannak kerámiatöredékek, amelyek részben díszítették, vagy egészében alkották a cserépkályha építményét. Ez a fűtőberendezés a XIII.-XIV. századra már széles körben elterjedt volt. Ebből az időből valók a legkorábbi ábrázolások is. A XIV. századi Magyarországon az egyszerű kályhaszemektől kezdve a leg- pompásabb, a gótika korának megfelelő kályhacsempéket és cserépkályha- építményeket ismertek. A cserépkályha megjelenésében mindig követte a kor művészeti vonulatait.

Gazdaságos, könyezetkímélő, csinos, megjelenésében harmóniát, biztonságot és kellemes meleget sugárzó fűtőberendezés a cserépkályha. Hőtároló képessége igen jó, hosszú időn keresztül képes az egyenletes hőleadásra. Mondhatjuk, hogy a látványtűzterű vaskályhákba (azaz kandallókba) azért gyújtunk be, mert azonnal meleget akarunk, míg a cserépkályhába pedig azért, hogy a következő befűtésig meleg legyen.

Egy szakszerűen felállított cserépkályha megfelelő használat mellett, rendszeres karbantartással legalább 20 évig kitűnően használható marad.

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://cserepkalyha-tomegkalyha.blog.hu/api/trackback/id/tr913033178

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Szentpétery Márta 2012.05.27. 13:18:47

Látom, Lacikám, hogy nem tétlenkedsz!!! :)

Azt viszont nem tudtam, hogy mennyi mindenféle anyag szükségeltetik a hagyományos paraszti kemencék építéséhez :):):)
Ezer puszi:
Márta

Egy hétvégés kemencekészítő tanfolyam
Frissítve: 2012. május 25.

Ez a dokumentum eddig 20 látogatónak tetszett

Az egy szombat-vasárnapot igénybe vevő tanfolyamunkon kemence- és kandallóépítő mestereinktől megtanulhatja, hogyan készítsen otthon egy igazi, jól szelelő kültéri kemencét, amelyben a tyúklevestől a kenyérig minden megfő-megsül – és mindennek más az íze, mint a gázon készülté…

Időpont:
A résztvevők a kétórás elméleti alapozás után párhuzamosan építenek fel egy agyag búboskemencét, illetve egy tégla- (azaz hőtechnikai és egyéb szempontok okán félbevágott hódfarkú cserépből rakott) kemencét. Opcionális és ingyenes plusz a június 16-ai nap, amikor a kemencék utómunkálatait (amelyekről elméleti ismereteket kapnak június 9-10-án a résztvevők), mint hőszigetelés, vakolás stb. végezzük közösen.
június 9.: 9.00-16.00
június 10.: 9.00-12.00
június 16.: 9.00-16.00
Helyszín: A Merkapt Maraton SE sporttelepének parkja, 1108 Budapest, Maglódi út 12/b.
Részvételi díj: 22.000 Ft + áfa (bruttó 27.940 Ft)
Oktatók: Libik András és Uhrinyi László mesterek párhuzamosan építik a két kemencét. Oktatóink, túl azon, hogy elméleti jártasságukat számtalan publikáció és néhány könyv is bizonyítja, saját kezükkel húztak már fel több száz cserép- és tömegkályhát, kemencét. A tanulás interaktív, a kollégák (majdnem) mindenre válaszolnak.
További információ és jelentkezés:
Veresegyházi Béla, 20/559-3715, veresegyhazi@e-gepesz.hu
Felhasznált anyagok:
- betonalap
- nád
- agyag
- sóder v. murva az alap feltöltéshez
- kisméretű tömör falazó tégla, 600 db
- hódfarkú tetőcserép, 450 db
- zsákos falazó habarcs, 2 zsák
- agyagos habarcs, 4 zsák
- samott takarólap, 400x200x40, 5 db
- samott lap, 260x120x30, 60 db
- kalcium szilikát lap (CaSi), 3 cm vastag, 6 db
- armierungputz (vagy universal super), 1 zsák (25 kg)
- haffnerpuzt (fehér), 2 zsák (2x25 kg)
- kályhás vakoló háló, 20 méter
- ajtó, íves, 1 db
- ajtó, vonalas, 1 db
süti beállítások módosítása